zondag 26 januari 2014

Guanciale


In onze kelder staat sinds een half jaar een geïmproviseerde droogkast. Deze wordt vooral gebruikt om worst in te drogen, maar uiteraard kunnen er ook andere zaken ingehangen worden. Guanciale bijvoorbeeld! Guanciale is kinnebakspek wat gezouten en gedroogd wordt en daarna rauw in flinterdunne plakjes gegeten wordt. Ook uitgebakken is het onmisbaar in bijvoorbeeld pasta alla carbonara, waar eigenlijk geen pancetta in hoort! Guanciale is lastig verkrijgbaar, maar makkelijk zelf te maken, dus ik ging aan de slag.
Na tien dagen pekelen
Het recept is eenvoudig: vlees, zout, peper, suiker en tijm een dag of tien in de koelkast, afspoelen en in de droogkast hangen. Het wachten is misschien nog wel het moeilijkst. Deze week was de guanciale 15% van zijn gewicht verloren, dus ik besloot hem maar aan te snijden. De spekblokjes die ik sneed om op te bakken werden superkrokant, als een soort kaantjes. Experiment geslaagd!
Na drie weken drogen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten